tisdag 4 maj 2010

Inte ger man fan i politiken 3

En liten kort spaning denna afton när den första gullvivan slagit ut nere vid sjökanten, den är bara några centimeter hög och är nog inte riktigt säker på att den valt rätt. Inga grannar är utslagna, de väntar. Eller är inslagna som dottern kallade de ännu ej utslagna blommorna för när hon var liten.

Spaningen handlar om folks hälsa.
I trakten kring Cadillac lever människor väldigt länge, näst längst medellivslängd i världen var det någon som sa. jag har inte kontrollerat detta faktum men kan konstatera att det bor väldigt många pigga hundraåringar på vingårdarna runt omkring oss. Parentes, apropå hundraåringar, missa inte att läsa den otroligt roliga boken "Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann" slut parentes. Så här är det väl inte något direkt problem med folkhälsan. Nej, inte här, men i många andra regioner i Frankrike och framför allt i och kring storstäderna börjar man få problem med skräpmat! Det trodde jag ju aldrig, att den franska folksjälen skulle sjunka så djupt att man skulle gå på råniten och börja köpa fast food à la Usa i stället för hemlagade trerätters. så är tyvärr fallet, och ett konkret bevis på detta fick jag tyvärr senaste gången jag flög ner med Air France. Men hallå, Air France, detta flaggskepp bland flygbolag som envist hållit fast vid att GOD MAT ÄR VIKTIG, även när man reser. Lilla brickan med både det ena och det andra brukade man fåd (jag pratar turistklass) - förrätt, varmrätt och en liten dessert, en ostbit och en kaka till kaffet - minimum för en fransman med andra ord. Även på den relativt korta sträckan mellan Stockholm och Paris serverades riktig mat, oavsett när man flög. Jag kände mig så nöjd över att Ett flygbolag åtminstone vågade stå på sig och gå mot rationaliserings- och (dum)besparingsströmmen. Döm om min förvåning och känn min ENORMT STORA BESVIKELSE när vi till frukost blir serverade plasförpackad muffins från Delicato med en så lång lista på E-ämnen att den nästan inte får plats på förpackningen. till detta en yoghurt bestående av 50 % socker och en absolut snustorr liten kall croissant. Till detta vatten eller blaskigt kaffe. Catastrophe!! Den sista flygande matbastionen har fallit. De har övergivit den franska folksjälen! Jag var (och är fortfarande) så upprörd att jag skulle vilja tåga upp till VD för Air France och skälla ut honom på äktfranskt manér - nån som vill följa med?
Men, tänk om det är den franska folksjälen som håller på och ändrar sig? Huvva, det finns tecken på detta. Som tur är inte i region Cadillac med omnejd, här samlas fortfrarande unga människor och gör korv och paté tillsammans. Som de konserverar i stora konserveringskärl, såna finns att köpa i varenda matvaruaffär. De köper nån gris och nåt lamm och lite annat och fixar vinterns behov av mumsiga korvar och patéer och terriner mm tillsammans, och så festar de förstås. jag pratar inte om mormors mor nu utan om människor mitt i livet med barn och jobb och bmw-bilar och hus och sånt!
Men, i storstadsregionerna och norrut, där har den onyttiga maten spritt ut sig som ett giftigt mycel. Hur i h-e kan detta gå till. Men, tur att de franska myndigheterna är så snabba och driftiga när de märker av ett problem. Mota ut skiten! hur då? jo genom att utbilda människor! inte pekpinnar, det fungerar inte, speciellt inte på franska människor, utan bra och användbar information som serveras på ett modernt och smakfullt sätt. Kolla in sajten www.mangerbouger.fr (även om du inte kan franska). Här finns allt du behöver veta för att kunna göra val som är bra för din hälsa så att du kan leva längre och vara friskare - bra för dig och bra för staten!

Och - för att förstärka effekten av det hela - så har dom lagstiftat om att all reklam för mat som innehåller för mycket fett, socker eller vitt mjöl måste förses med samma sorts varningstext som när det gäller alkohol. och en hänvisning till mangerbouger.fr. Betyder för övrigt ätarörasig. Just det, alla är överens. Ät rätt och rör dig så blir både du och statskassan lyckligare! Solidarité, javisst, men fan vet om jag vill vara solidarisk med dem som inte sköter om sin hälsa. . .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar